Меморандум українських громадських організацій щодо відповідальності за важкі злочини, скоєні в Україні

09.09.24

Українські організації громадянського суспільства підписали Меморандум про спільні керівні принципи щодо відповідальності за тяжкі злочини, скоєні в Україні.

Ми, ULAG, разом з іншими українськими організаціями громадянського суспільства підтримуємо спільні принципи щодо відповідальності за тяжкі злочини, скоєні в умовах війни, яку Росія веде проти України.

Деякі з ключових пунктів Меморандуму:

  • Ми солідарні з жертвами інших конфліктів по всьому світу. Україна має бути в авангарді розбудови ефективної глобальної архітектури правосуддя, на яку заслуговують жертви будь-якої ситуації.
  • Глобальний голос громадянського суспільства має стати каталізатором цього процесу
  • Україна повинна ратифікувати Римський статут. Усі наші зусилля, спрямовані на притягнення до відповідальності за тяжкі злочини, скоєні в Україні, мають бути спрямовані на зміцнення Міжнародного кримінального суду та глобального міжнародного правосуддя загалом.
  • Злочин агресії - це прогалина, яку МКС ще не заповнив, але будь-яке спеціальне рішення має створюватися паралельно з удосконаленням та внесенням змін до системи Римського статуту, оскільки це є найкращим довгостроковим рішенням.
  • Потрібен спеціальний механізм, який забезпечить спеціалізацію українських органів влади та судів і на системному рівні вдосконалить систему, щоб зробити її більш спроможною розглядати злочини, пов'язані з конфліктом.
  • Європейський Союз має відповідний досвід роботи зі змішаними судами і може стати ключовим партнером у цьому процесі.
  • Права потерпілих та їхня участь мають бути пріоритетними та забезпечуватися за допомогою різних судових та позасудових механізмів.

Повний текст Меморандуму можна прочитати тут.