«Це наче голодному пропонують листок салату і кажуть: «Ось, будь ласка, насолоджуйся! Сподіваємось, ти не помреш» – ULAG про архітектуру правосуддя, допомогу та документацію на семінарі «Обʼєднані для відповідальності»

09.09.24

Члени ULAG поділилися своїми думками під час семінару «Обʼєднані для відповідальності»: Спільні стратегії протидії злочинам Росії в Україні», організованому IPHR, Truth Hounds та Міжнародним фондом “Відродження”.

Питання очікувань, особливо в обставинах, в яких ми всі працюємо, не є кінцевою метою, але, ймовірно, є відправною точкою. Як тільки ми дізнаємося, якого правосуддя хочемо ми як населення, як жертви цієї війни, ми зможемо принаймні намітити наш шлях. Це допоможе нам побачити, які зусилля є ефективними, а які ні. А також чому вони не є ефективними, і що ми можемо з цим зробити.

Це була одна з думок Надії Волкової під час дискусії «Обʼєднані для відповідальності: Спільні стратегії протидії злочинам Росії в Україні». У рамках заходу, організованого Міжнародним партнерством з прав людини, Truth Hounds та Міжнародним фондом «Відродження», ULAG взяла участь у кількох заходах.

Надія Волкова, Аліна Павлюк та Арьє Мора мали змогу поспілкуватися та обмінятися думками з колегами з українських та міжнародних неурядових організацій, інституцій та представників системи правосуддя.


Обговорюючи поточний стан архітектури правосуддя в Україні, Аліна зазначила, що важливо відзначити, що кожен шлях підзвітності має свої недоліки та обмеження. Через два роки після повномасштабного вторгнення ми вже можемо бачити деякі з його реальних наслідків на практиці. Усвідомлення цих наслідків є важливим для того, щоб усунути слабкі місця та заповнити наявні прогалини.

Наразі ще багато чого треба зробити для того, щоб допомога, яку отримує Україна, була більш ефективною. Як сказала Надія,

Ми віримо, що міжнародне співтовариство дійсно хоче допомогти, але існує велика невідповідність між тим, що нам потрібно, що ми можемо собі дозволити, з чим ми можемо працювати, і тим, що нам пропонують. Це як якщо б голодній людині запропонували листок салату і сказали: «Ось, будь ласка, насолоджуйся! Сподіваємося, ти не помреш».

Повномасштабне вторгнення також активізувало зусилля з документування, насамперед через безпрецедентну кількість і масштаб порушень, скоєних під час війни. Однак із продовженням конфлікту виникають проблеми не лише зі збором інформації, але й, що ще важливіше, з управлінням потенційними доказами. Побудова та функціонування інфраструктури зберігання та збереження документації відповідно до основоположних принципів та з урахуванням стратегії її подальшого використання для притягнення до відповідальності або інших цілей є критично важливим.

На полях семінару, який фасилітував Арьє, відбулася розмова про системи управління доказами. Разом з учасниками дискусія була побудована навколо того, як такі системи повинні виглядати і функціонувати, а також найбільш гострих викликів, які наразі існують у цій сфері. Серед них - забезпечення відповідності міжнародним стандартам, краща координація, постійна фінансова стабільність таких систем, питання безпеки тощо.