Презентація звіту “Оцінка потреб правової системи України” 

09.24.24

“Ми сподіваємося, що цей звіт буде сприйнятий не як критика, а як інструмент для початку відвертого та конструктивного діалогу” - Надія Волкова, директорка Ukrainian Legal Advisory Group на презентації звіту "Оцінка потреб правової системи України: забезпечення якісного правосуддя для постраждалих та уцілілих під час збройного конфлікту".

Презентація пройшла 19-го вересня в Києві і включала низку панельних дискусій, до яких долучилися представники слідства, прокуратури, судів, міжнародні та національні експерти, представники громадянського суспільства, місій та посольств.

Будь-яка стратегія правосуддя для України  вимагає визначення та оцінки реальних потреб національної системи, потенціалу комплементарних механізмів правосуддя, , потреб постраждалих та уцілілих від найтяжчих злочинів. 

Архітектура правосуддя сьогодні містить низку прогалин, і поточні рішення чи пропозиції не вирішать їх у достатній мірі. 

Цей висновок є відображенням нашого досвіду представництва інтересів потерпілих; комунікації із представниками системи правосуддя; правового аналізу національного та міжнародного права, практики та стандартів; моніторингу та аналізу поточних ініціатив у національній та міжнародній системах правосуддя; національних опитувань та глибинних інтерв'ю з різними групами, позицій українських та іноземних експертів, а також інших джерел та інструментів, використаних під час підготовки звіту.

Ідентифікувати реальні потреби і розбудувати архітектуру правосуддя, яка дійсно буде їх адресувати, неможливо без чесного діалогу. Особливо вдячні представникам Національної Поліції України, Офісу Генерального Прокурора, Прокуратурі АРК Крим, Верховному Суду, що доєднались до обговорення і поділились своїм досвідом та міркуваннями під час презентації.

Плануємо низку заходів із представниками системи правосуддя та іншими стейкхолдерами, щоб запросити до обміну думками щодо звіту та питань, що порушуються в ньому.

“Needs Assessment” – живий інструмент, який буде оновлюватись та деталізовуватись. Вже працюємо над його оновленням.

Звіт вже можна прочитати українською (та англійською) за посиланням

Звіт було підготовлено за підтримки Посольства Королівства Нідерландів в Україні в рамках проекту МАТРА. Документ відображає погляди його авторів і не обов'язково збігається з позицією Посольства Королівства Нідерландів в Україні.