ULAG на 4-му Конгресі Міжнародної кафедри Муквеге “Sexual Violence & Children at War”

09.09.24

Ірина Капалкіна взяла участь 4-му Конгресі Міжнародної кафедри Муквеге “Sexual Violence & Children at War”, який відбувся 5-7 червня 2024 року в м.Анже (Франція)

5-7 червня 2024 року в Університеті Анже (м.Анже, Франція) відбувся 4-й Міжнародний конгрес кафедри Муквеге, присвячений темі: «Сексуальне насильство і дитинство під час війни.

На Конгресі зібрались разом доповідачі з усього світу. Від України доповідачем виступила Ірина Капалкіна, адвокат/юрист ULAG.  

Метою проведення Конгресу є сприяння проведенню міждисциплінарних досліджень на тему боротьби із зґвалтуваннями і сексуальним насильством над жінками і дітьми під час війни, виявлення труднощів, з якими стикаються юристи (адвокати), слідчі, судді у питаннях правосуддя та реагування на злочини СНПК щодо жінок та дітей під час війни, як на національному рівні, так і на міжнародному рівні, попередження злочинів проти дітей і жінок та надання холістичної допомоги постраждалим від сексуального насильства.

Глобальний фонд вцілілих (GSF), за підтримки Фонда (кафедри) Муквеге та Міжнародної організації з міграції, вже розпочали в Україні пілотний проєкт щодо виплати проміжних репарацій і надання холістичної допомоги 500 вцілілим від СНПК. Це унікальна подія, коли виплата проміжних репарацій здійснюється під час збройного конфлікту (війни), а не після його завершення.

Три дні Конгресу були насиченими цікавими та корисними доповідями учасників і торкались таких важливих та проблемних питань, як права дітей, постраждалих від СНПК чи народжених в результаті згвалтування, на засоби правового захисту та відшкодування - на отримання відшкодування в матеріальній, символічній, індивідуальній та колективній формах; примусового одруження, правосуддя перехідного періоду; виклики щодо сексуального та гендерно-зумовленого насильства над дітьми (на прикладі збройних конфліктів в Колумбії та Камеруні); проблеми доступу до правосуддя для дітей, які постраждали від сексуального насильства у Франції; місце дітей у механізмах правосуддя перехідного періоду; холістичного відшкодування збитків та шкода, що передається від покоління до покоління; психологічної допомоги; документування злочинів та судових доказів тощо.  

Теми, висвітлені на Конгресі, є важливими і актуальними для України як ніколи, а тому досвід інших країн, в яких наразі відбуваються збройні конфлікти і які їх пройшли через складний шлях війни (конфлікту), має сприяти у розбудові правосуддя в Україні, захисту вцілілих від СНПК та попередження вчинення таких злочинів. 

Вдячні ANR VSEG, Міністерству закордонних справ Франції, Посольству Франції в Україні (Французькому Інституту в Україні) за їх підтримку і допомогу в організації поїздки та наданні можливості виступити нашому представнику на Конгресі.