ЄС має стати на захист МКС

09.09.24

Можливі санкції США проти МКС підірвуть його роботу в Україні та в інших ситуаціях. Надія Волкова закликала країни-члени ЄС стати на захист Суду

Розслідування Міжнародного кримінального суду в Україні є результатом безпрецедентної єдності міжнародної спільноти у прагненні забезпечити відповідальність за найтяжчі злочини.

Наразі воно — під загрозою, оскільки Суд вкотре стикається з посяганнями на його незалежність. Можливі санкції можуть серйозно підірвати роботу МКС, особливо в Україні. Суд, ймовірно, втратить доступ до багатьох важливих джерел інформації, а також буде змушений розірвати відносини з різними акторами, зокрема з українськими, через вплив санкцій

У своєму зверненні Надія Волкова, засновниця та директорка ULAG, закликала членів Європейського Союзу зробити важливі кроки на підтримку МКС:

1. надіслати чіткий сигнал, що правосуддя не має бути політизованим. Не має бути місця для вибірковості та подвійних стандартів, МКС служить людям, точніше жертвам та постраждалим, а не політикам та їхнім особистим інтересам. Жодна держава не має права погрожувати або нападати на інституцію, яка має підтримку 124 держав, серед яких – країни-члени ЄС.

2. надалі активно закликати Офіс Президента України ратифікувати Римський статут та приєднатися до МКС. Суд інвестує значні ресурси в розслідування щодо України та відіграє унікальну роль у забезпеченні реального правосуддя для українців. Вступ до ЄС може слугувати каталізатором, яким мають скористатись країни члена, щоб пришвидшити ратифікацію з боку України.

З-поміж інших переваг, ратифікація посилить Суд та його позицію у світі, а тому є необхідним кроком у такі важкі часи для інституції. Українські та міжнародні організації громадянського суспільства нещодавно також закликали до негайної ратифікації Римського статуту Україною


Настав час для міжнародної спільноти підтримати Суд, як вона підтримала Україну, коли Росія розпочала повномасштабне вторгнення. Людство потребує правосуддя, а правосуддя потребує МКС.


Матеріал підготовлено за підтримки Міжнародного Фонду «Відродження». Матеріал представляє позицію авторів і не обов’язково відображає позицію Міжнародного фонду «Відродження».