Провели стратегічну сесію щодо депортації дітей для слідчих СБУ та прокурорів ОГП і ПАРКС

09.09.24

ULAG провів стратегічну сесію для слідчих Служби безпеки України, прокурорів Офісу Генерального прокурора та Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, які спеціалізуються на злочинах, вчинених проти дітей. Фокус - розслідування та переслідування депортації та незаконного переміщення дітей.

Дев’ятого березня провели стратегічну сесію для слідчих Служби безпеки України, прокурорів Офісу Генерального прокурора та Прокуратура Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, які спеціалізуються на злочинах, вчинених проти дітей.


Фокус – депортації та незаконне переміщення дітей в умовах війни Росії проти України. Це один із, на жаль, характерних злочинів для війни Росії проти України, який має свою специфіку з огляду на особливу захищену групу, а також особливості обставин, за яких такі переміщення відбуваються.

Разом з учасниками представники УАЛГ Євгенія Капалкіна, Алла Смоланка та Аліна Павлюк працювали над класифікацією злочину депортації відповідно до міжнародного гуманітарного права та міжнародного кримінального права, відповідними шляхами правосуддя та притягнення до відповідальності, а також практичними аспектами розслідування та доказування вчинення депортації або незаконного переміщення як злочину.

Особливо цінним є те, що група об'єднала представників слідства та прокуратури. Це зробило дискусію більш цілісною та комплексною, дозволило провести більш багатогранну та всеохоплюючу дискусію, а також взаємний обмін досвідом та баченням!