ULAG –українська неурядова організація

ULAG –українська неурядова організація

Ми – юристи, аналітики та адвокати, що спеціалізуються на правосудді, пов’язаному з конфліктом та захисті прав людини

ULAG –українська неурядова організація

Ми прагнемо

  • допомогти постраждалим від найтяжчих міжнародних злочинів, суспільству та країні подолати наслідки війни
  • для цього ми створюємо та просуваємо рішення, що забезпечать правосуддя та відповідальність в Україні та світі
ULAG –українська неурядова організація
Більшість членів команди ULAG працює в цій сфері з 2014 року, постійно вдосконалюючи свої знання та практичні навички в галузі міжнародного права прав людини, міжнародного кримінального та гуманітарного права в Україні та за її межами. Нам пощастило мати міцні партнерські відносини з провідними організаціями та установами по всьому світу, що дозволяє нам поєднувати національний контекст та найкращі міжнародні практики.

Основні напрямки нашої діяльності – стратегічні судові процеси в національних, іноземних та міжнародних юрисдикціях; правовий аналіз; адвокація; навчання та консультування, а також документування міжнародних злочинів та розвиток інфраструктури документування. Завдяки цій діяльності ми знаходимо, розробляємо та впроваджуємо рішення, які посилюють спроможність національної системи правосуддя та вдосконалюють глобальну архітектуру правосуддя в довгостроковій перспективі.

Наша мета - допомогти постраждалим та уцілілим від найтяжчих злочинів в Україні та світі відновити свої права, а також притягнути винних до відповідальності. Ми робимо це професійно та зі співчуттям до тих, хто зазнав найбільшої кривди.

Команда

Дарʼя Свиридова

Експертка

Дарʼя Свиридова

Експертка

Основний фокус її роботи зосереджений на дослідженні механізмів перехідного правосуддя, зокрема в частині забезпечення справедливості за найтяжчі міжнародні злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту та окупації. Координує аналітичні дослідження щодо захисту прав людини на окупованих територіях, займається розробкою політик деокупації та реінтеграції. Вона також активно працює над захистом прав адвокатів, які здійснюють свою діяльність в умовах окупації, та сприяє відновленню їхньої професійної діяльності після деокупації.

Маючи понад 15 років досвіду в галузі захисту прав людини, Дар’я працювала над стратегічними справами, які стосуються порушень прав людини та воєнних злочинів в Криму, а також представляла інтереси постраждалих в міжнародних судах. Вона активно співпрацює з українськими та міжнародними правозахисними інституціями, бере участь у підготовці та проведенні тренінгових програм з міжнародного гуманітарного права, спрямованих на імплементацію міжнародних стандартів в українське правосуддя. Дар’я Свиридова є членкинею низки консультативних рад при Президентові України, де займається питаннями деокупації та реінтеграції, а також експерткою з міжнародних правових стандартів, співпрацюючи з Радою Європи.

Ліана Мороз

Заступниця голови організації

Ліана Мороз

Заступниця голови організації

Забезпечує ефективну взаємодію членів команди, відповідає за інституційний розвиток організації, розробку та впровадження ключових політик організації у відповідності до найкращих практик врядування. До сфери відповідальності Ліани також належить контроль за розробкою та реалізацією стратегії діяльності організації, питання кадрової політики.
Має понад 10 річний досвід у сфері програмного менеджменту однієї з найбільших донорських організацій України (2008-2022 рр. менеджер програмної ініціативи «Права людини і правосуддя МФ «Відродження»).

Координатор та співавтор першого комплексного дослідження спроможності національної судової системи забезпечувати правосуддя в умовах збройної агресії росії.
Співукладач української версії посібника зі створення механізмів притягнення до відповідальності за найтяжчі злочини, що містить опис понад 30 таких механізмів з усіх контитентів.
Сфера професійних інтересів: перехідне правосуддя, міжнародні механізми притягнення до відповідальності за найтяжчі злочини (зокрема МКС), побудова гібридних механізмів забезпечення справедливості.

Арьє Мора

Менеджер Комунікацій та Адвокацій

Арьє Мора

Менеджер Комунікацій та Адвокацій

Арьє Мора долучився до Ukrainian Legal Advisory Group (ГО “Українська правова консультативна група”) у листопаді 2020 року і наразі працює адвокаційним та комунікаційним менеджером організації. Протягом 2022-2023 років також був консультантом з комунікацій та проведення тренінгів в міжнародній організації WITNESS. В рамках своєї роботи займається питаннями посилення потенціалу національної системи правосуддя, тренінгами та консультаціями представників системи правосуддя, професійних репортерів та інших спеціалістів з міжнародного гуманітарного права та документування міжнародних злочинів; розвитком інфраструктури документування в Україні тощо.

Має ступінь бакалавра та магістра юридичного факультету КНУ імені Тараса Шевченка, а також ступінь магістра юридичного факультету Університету Миколаса Ромеріса (Вільнюс, Литва).

Ірина Капалкіна

Адвокатка

Ірина Капалкіна

Адвокатка

Основний фокус її роботи зосереджений на веденні стратегічних справ у національних та міжнародних механізмах правосуддя щодо захисту прав потерпілих (вцілілих) від сексуального насильства під час конфлікту (СНПК), захисту прав, свобод і законних інтересів осіб постраждалих від збройного конфлікту на території України.

Окрім цього, Ірина має досвід роботи у питаннях та спорах, що повʼязані з сімейним, цивільним, господарським та кримінальним правом, а також в питаннях, що пов’язані з мобілізацією та мобілізаційною підготовкою, має сертифікат медіатора.

Євгенія Капалкіна

Адвокатка

Євгенія Капалкіна

Адвокатка

Основний фокус її роботи зосереджений на веденні стратегічних справ у національних та міжнародних механізмах правосуддя щодо захисту прав, свобод і законних інтересів осіб постраждалих від збройного конфлікту на території України.

Євгенія має досвід роботи у питаннях повʼязаних з розслідуванням найтяжчих міжнародних злочинів таких як: незаконне переміщення та депортація дітей; свавільні затримання цивільних осіб, у т.ч. тих, які користуються певними привілеями та імунітетами згідно міжнародного права; жорстоке та негуманне поводження з цивільними особами та військовополоненими після їх взяття в полон (затримання), та ін.

Віталій Хекало

Адвокат

Віталій Хекало

Адвокат

Cпеціалізується на захисті прав людини в умовах збройного конфлікту. В Ukrainian Legal Advisory Group Віталій займається супроводженням стратегічних судових справ, що стосуються жертв збройного конфлікту в Україні: незаконне позбавлення свободи, катування, жорстоке та нелюдське поводження в полоні, порушення права на справедливий суд, втручання в приватне життя, порушення права власності. Oкрім того, він зосереджений на аналітичній діяльності, що базується на практиці ведення стратегічних справ організацією, а також наданні юридичних консультацій у сфері власної експертизи.

Маючи понад 9 років стажу в юридичній сфері, Віталій здобув значний досвід у роботі зі справами військовополонених, осіб які були незаконно позбавлені особистої свободи в умовах збройного конфлікту та зникли безвісти під час бойових дій. З 2015 року подано більше 200 заяв щодо застосування термінових та невідкладних заходів до Європейського суду з метою припинення порушення прав військовополонених та цивільних заручників, які були задоволені Судом. Окрім того, Віталієм налагоджено роботу юридичного напрямку діяльності однієї з громадських організацій, що спеціалізується на комплексній психологічній, юридичній та гуманітарній допомозі родинам військовополонених, цивільних заручників, зниклих безвісти та звільнених з полону осіб під час збройного конфлікту. Також з 2022 року Віталій був залучений до процесу впровадження норм міжнародного гуманітарного права в Збройних Силах України та вдосконалення збору військовослужбовцями даних про міжнародні злочини.

Алла Смоланка

Менеджерка фандрейзингу

Алла Смоланка

Менеджерка фандрейзингу

Алла Смоланка є досвідченим професіоналом у сфері грантового менеджменту та фандрейзингу, маючи великий досвід роботи у міжнародних організаціях. Вона відповідала за залучення фінансування, розробку стратегії донорської підтримки та підготовку проектних пропозицій. Її робота включала встановлення партнерських відносин з міжнародними донорами та організаціями, а також координацію процесів отримання грантів і звітування про їх використання.

Під час своєї роботи Алла активно займалася пошуком нових можливостей для фінансування, аналізом донорських програм, та налагодженням довгострокових відносин із донорами. Вона також успішно керувала процесами подання заявок на гранти, організовувала проведення тендерів та координувала комунікацію між усіма зацікавленими сторонами, що забезпечувало ефективну реалізацію проектів. Алла має глибоке розуміння грантових процесів, що дозволяє їй досягати високих результатів у залученні коштів та їх ефективному використанні для розвитку організацій.

Аліна Павлюк

Координаторка роботи адвокатів, Aналітикиня

Аліна Павлюк

Координаторка роботи адвокатів, Aналітикиня

Основний фокус роботи – дослідження ефективності національної системи правосуддя України в частині забезпечення правосуддя за найтяжчі міжнародні злочини, вчинені в умовах збройного конфлікту. Здійснює узагальнення практики ведення стратегічних справ, координує роботу адвокатів організації та відповідає за підготовку аналітичних продуктів.

Має 10 років досвіду у сфері захисту прав постраждалих від збройного конфлікту на території України у межах як національних, так і міжнародних механізмів правосуддя. Має глибоке розуміння національних процесів кримінального правосуддя та практичних викликів, які впливають на їх ефективність, завдяки досвіду роботи у органах прокуратури. Здійснює представництво інтересів постраждалих порушень прав людини, скоєних під час збройного конфлікту, в Європейському суді з прав людини та має досвід співпраці з Міжнародним кримінальним судом. Готує та проводить комплексні тренінгові програми з міжнародного гуманітарного права, міжнародного кримінального права та міжнародного права прав людини, які спрямовані на імплементацію норм міжнародного права у практичну діяльність. Є експерткою Ради Європи.

Надія Волкова

Засновниця та голова організації

Надія Волкова

Засновниця та голова організації

Надія Волкова, юрист, що практикує в Україні та спеціалізується на міжнародному гуманітарному та міжнародному кримінальному праві, засновниця та директорка ULAG, організації, що займається моніторингом, аналізом та постійною оцінкою правового поля в Україні через призму міжнародних стандартів належної правової процедури, веденням стратегічних справ у національних та міжнародних судах та трибуналах, адвокацією та впровадженням законодавчих та інституційних змін в Україні.

Надія має великий досвід роботи у Великобританії, Франції та США. У 2015 році вона почала працювати над справами щодо ймовірних злочинів, скоєних на сході України, на національному та міжнародному рівнях.
У 2022 році Надія стала лауреатом премії з прав людини Ради адвокатських та правничих товариств Європи (ССВЕ) за видатну прихильність до прав людини та верховенства права в Україні та на міжнародному рівні.

Донори

Партнери